Voeding

Voeding

Voeding passend bij de natuur van het dier is de basis voor gezondheid!

Paarden zijn planteneters. Ze fourageren, leggen grote afstanden af en eten ruwe vezelrijke voeding. Zoals verschillende soorten grassen, takken, bast, bladeren, struiken, mossen en kruiden.
De combinatie van voortdurende beweging en hier en daar een hapje, zorgt voor een optimale werking van de spijsvertering.

Een passende voeding bekijk je per individueel paard.
Dit zijn een aantal basisvoorwaarden:
- droog, langstengelig hooi, bestaande uit diverse grassoorten en kruiden
- zoveel mogelijk verdeeld over de dag eten (max 6 uur ertussen, dit is in sommige gevallen al te lang!), het hooi aanbieden in slow-feeders en/of netten
- beweging is essentieel voor een gezonde darmwerking
- altijd schoon drinkwater beschikbaar stellen

Over het algemeen is bijvoeren alleen nodig als het hooi niet voldoende mineralen bevat of als het paard echt veel arbeid verricht.
Daarnaast kun je een kruidenstrook of ecologische wei aanleggen zodat het paard nog meer afwisseling in zijn voeding krijgt.
Je kunt de voeding aanvullen met bijvoorbeeld kruiden, zaden, granen, takken, leem, zout en Em.

De voeding wordt uitgebreid bekeken, getest en besproken in een Holistisch consult en ook meegenomen bij de Gezondheidscheck.
Daarbuiten kun je bij mij terrecht voor een voedingsadvies en reinigingskuur op maat!Voeding Hond en kat

 

Alles wat een dier eet, wat door de mond naar binnen gaat, daar moet het lichaam iets mee doen; het voedsel wordt afgebroken, verteerd, opgenomen of uitgescheiden.
Voeding dient als bouwstof voor iedere cel in het lichaam en als energiebron waarvan een dier leeft.
Gezonde voeding is daarom belangrijk, maar wat is nu gezonde voeding?
Is dat voeding wat 'alle' benodigde vitamines en mineralen bevat, wat voldoende 'energie' levert en waar 'goed verteerbare eiwitten' inzitten?
   
Het grootste aantal honden en katten leeft op brokken, kant en klaar voedsel, dat is veilig en bevat alles wat ze nodig hebben volgens de fabrikanten.
Maar gezonde voeding is meer dan dat, brokken zijn dood voedsel, er zit niets levends meer in. Het is verwerkt, bewerkt, verhit en omdat alle vitamines en mineralen door die processen verdwijnen worden deze in chemische vorm toegevoegd, plus nog een aantal 'fijne stofjes' om de brok een lange tijd houdbaar te houden.
   Gezonde voeding is zoals de natuur het bedoelt heeft, passend bij het wezen dier, bij zijn natuurlijke levensbehoefte. Gezonde voeding hoort het dier niet te belasten met overbodige stoffen, maar hoort de basis te vormen voor een gezond lichaam en geest, zodat het dier zich kan verweren tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zichzelf gezond kan houden.
Met veel natuurlijke geneesmiddelen doe je aanspraak op het zelfgenezend vermogen van het dier, met natuurlijke voeding versterk je dit vermogen.

Honden en katten zijn carnivoren, terwijl de meeste brok en blik voeding voor het grootste deel bestaat uit granen. Hier kan een carnivoor niets mee; het vormt een onnodige belasting voor het lichaam.

Carnivoren zijn gemaakt om vlees te eten. Een juist samengestelde versvlees maaltijd bevat alle vitamines, mineralen, sporenelementen en eiwitten die ze nodig hebben in natuurlijke vorm.
   
Voeding heeft ook een energetische waarde. Hoe verser en puurder de voeding hoe meer leven en energie er inzit (Biofotonen). Het verschil tussen wel of niet biologisch is dan ook nog eens groot, biologische voeding heeft een hogere energetische waarde en bevat meer vitamines, mineralen/sporenelementen.