Balans

Met steun van volwassen paarden leert een jong paard makkelijker nieuwe dingen te ontdekken!

Balans

Paarden kunnen ook last hebben van emoties of mentale problemen, daarbij gaan de emoties over hun gevoelens en de mentale balans meer over de gedachtenwereld.
Soms kan een dier hierin vast gaan zitten en daardoor een bepaald gedrag vertonen wat wij vaak als hinderlijk zien.  
Vaak is dit vaag, het is moeilijk een oorzaak aan te wijzen of een reden voor een bepaald gedrag te noemen. Bepaal wel eerst of het om een fysiek probleem gaat waardoor het paard een bepaald gedrag vertoont!
Een blokkade in deze balans kan gemakkelijk ontstaan, zelfs door de kleinste gebeurtenis of ervaring.
Een negatieve emotie of gedachte kan een soort gewoonte worden of juist ineens acuut opspelen.

Natuurlijke therapieën, zoals Bloesem remedies en Etherische oliën, kunnen op dit gebied helpen. Ze kunnen een duwtje in de rug geven of een blokkade wegnemen waardoor een dier zelf weer een heleboel kan oplossen en veranderen.
En ook hier is het begrijpen van het paard en jouw omgang ermee een belangrijke sleutel tot een oplossing.
Hoe ga jij met je dier om? Ieder dier is verbonden met zijn omgeving en de mensen om hem heen, je hebt altijd invloed op elkaar.


Een energie disbalans op emotioneel, mentaal en psychisch vlak kan na langere tijd effect gaan hebben op het fysieke lichaam, waardoor lichamelijke klachten en ziekten kunnen ontstaan. Uiteraard hebben voeding en verzorging hier ook invloed op.


Zelfverzekerd paard

Door het zelfvertrouwen van je paard te vergroten maak je hem mentaal sterk.
Daar zal je paard maar ook jijzelf veel baat bij hebben.
Natuurlijk is het belangrijk dat je je best doet om een goede leider te zijn voor je paard.
Maar als zijn zelfvertrouwen groot is zal hij in lastige situaties veel minder snel in paniek raken en minder stress ervaren door bv dierenarts, tandarts, tractoren, trailer enz.  
Je kunt een paard leren meer zelf na te denken en situaties in te schatten in plaats van impulsief vanuit zijn instinct te reageren.

Zelfvertrouwen is dus iets heel anders dan dominantie.
Een paard kan heel goed zijn plaats weten en zijn (goede) leider volgen en toch heel zelfverzekerd zijn; mentaal in balans.

Het zelfvertrouwen van een paard vergroten kan op verschillende manieren:

  • Ervaring; veel verschillende situaties meemaken en wennen aan handelingen.
  • Mogelijkheid bieden om zelf dingen te ontdekken, zien, voelen, ermee spelen. Een bal, zeil, trailer enz
  • Training; oefeningen gericht om  het paard zelfverzekerder te maken, bijvoorbeeld het paard voor je uit laten lopen, zelf naar objecten laten lopen, op groter afstand je paard commando's geven.
  • Ondersteuning met bach bloesems, aromatherapie en edelstenen. Op deze manier kun je gericht op het individuele paard en zijn karakter ondersteunen.


Ook is bij het werken naar een zelfverzekerd paard de holistische visie belangrijk.
Een paard dat zich veilig en prettig voelt in zijn omgeving, zijn natuurlijke instincten zoveel mogelijk kan volgen en een goede begeleiding krijgt van zijn mens, kan voluit groeien en bloeien!